ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ
Α.Α.Ο.Σ. ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ
O Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Vaeni Νάουσα ιδρύθηκε το 1983 από αμπελουργούς-παραγωγούς της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής τους. Σήμερα ο Α.Α.Ο.Σ. Vaeni Νάουσα αριθμεί 200 μέλη που καλλιεργούν κυρίως Ξινόμαυρο, το κυρίαρχο σταφύλι της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, αλλά και κάποιες ακόμη ξένες και ελληνικές ποικιλίες. Ο συνεταιρισμός διαθέτει επίσης έναν πειραματικό ιδιόκτητο αμπελώνα καθώς και ένα ιδιόκτητο, πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο.
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΜΚΟΥΤΗ
Ο αμπελώνας Καμκούτη με το πετρόκτιστο επισκέψιμο οινοποιείο, βρίσκεται στην περιοχή Κουρίτες του Βελβεντού. Αποτελεί το νεότερο μέλος της ένωση οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος.
ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Το οινοποιείο βρίσκεται στις παρυφές του όρους Βερμίου. Η ιστορία και η ενασχόληση της οικογένειας Αργυράκη με το κρασί, ξεκινάει από τη Μικρά Ασία. Έπειτα από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε να καλλιεργεί σταφύλια φτιάχνοντας το δικό της κρασί. Έπειτα από μια μακρόχρονη πορεία στο χώρο της οινοποίησης και των κρασιών ο εγγονός, Γιώργος Αργυράκης, με σπουδές χημικού – οινολόγου, αποφάσισε να δημιουργήσει τα δικά του κρασιά προσφέροντας ένα ιδιαίτερο συνδυασμό κοσμοπολίτικων ιδεών και νοσταλγίας των χαμένων πατρίδων. Οι δύο γιοι του, Κωνσταντίνος και Σπύρος, γράφουν τη δική τους ιστορία, προσθέτοντας στην επιχείρηση τη γνώση…
ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ
Η ιστορία της «Κατώγι Αβέρωφ» ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ε. Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου, και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί με το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ». Σήμερα, το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οινοποιείο διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό κι μαζί με το ξενοδοχείο που η εταιρεία δημιούργησε, προσφέρουν στους λάτρεις του κρασιού μια μοναδική οινική εμπειρία.
ΚΕΧΡΗΣ
Το οινοποιείο "Στέλιος Κεχρής" είναι μία μοντέρνα οικογενειακή επιχείρηση που συνεχίζει την παράδοση ενός αιώνα περίπου στην οινοπαραγωγή. Στα ηνία της σήμερα βρίσκεται ο οινολόγος Στέλιος Κεχρής μαζί με τη σύζυγο και τις κόρες του. Το οινοποιείο πληροί όλες τις προδιαγραφές για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας ενώ στους αμπελώνες της οικογένειας καλλιεργούνται τοπικές και ξένες ποικιλίες. Η εταιρεία επενδύει σταθερά εδώ και χρόνια σε γνώσεις και εμπειρία στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ρετσίνας με μοντέρνο προφίλ.
ΚΙΤRVS ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ
Στον οικογενειακό αμπελώνα στην Πύδνα Πιερίας, χαμηλής στρεμματικής απόδοσης, παράγεται η πρώτη ύλη για την παραγωγή των κρασιών της Kitrvs. Ανοικτός στη θαλασσινή δροσιά και σε υψόμετρο που επιτρέπει τη συνεχή κίνηση του αέρα ώστε να είναι δυνατή η επιθυμητή ωρίμανση και η αρωματική απόδοση των σταφυλιών, ο αμπελώνας «φιλοξενεί» ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Οι οινοποιητικές διαδικασίες ακολουθούν καθιερωμένες πρακτικές και προωθημένες προσεγγίσεις για την δημιουργία ποιοτικών οίνων, με χαρακτήρα.
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ
Το Κτήμα Άλφα δημιουργήθηκε το 1997 στο Αμύνταιο της Φλώρινας από τον οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη και τον αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη. Ο αμπελώνας βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ΠΟΠ του Αμυνταίου. Η θέση του ευνοείται από το κλίμα της περιοχής και τη γειτνίαση με τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδας. Το υπερσύγχρονο, επισκέψιμο οινοποιείο, βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα και εκμεταλλεύεται όλες εκείνες τις λειτουργίες που βασισμένες στην εμπειρία και την τεχνογνωσία των δημιουργών του Κτήματος Άλφα δίνουν κρασιά υψηλής ποιότητας.
ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα δημιουργήθηκε από τους οινολόγους και οινοποιούς Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Βρίσκεται στις άγονες πλαγιές του Παγγαίου, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας και μέσα σε ένα πρότυπο αμπελώνα. Οι ελληνικές και ξένες ποικιλίες αμπέλου καλλιεργούνται σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, στους χώρους παραγωγής και οινοποίησης και στις κάβες παλαίωσης, ενώ λειτουργούν και χώροι εκδηλώσεων, γευσιγνωσίας, εστίασης και φιλοξενίας.
ΚΤΗΜΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ
Το Κτήμα Βογιατζή βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης, κοντά στη λίμνη Πολυφύτου. Η οικογένεια Βογιατζή έχει τη δική της ιστορία στο οινεμπόριο που καταγράφεται από τις αρχές του αιώνα, ενώ η σύγχρονη ιστορία του Κτήματος ξεκινά την περίοδο 1991-1994, οπότε και φυτεύεται ο ιδιόκτητος αμπελώνας από τα αδέλφια Βογιατζή με στόχο την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι τοπικές και ξένες ποικιλίες του Κτήματος καλλιεργούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το Κτήμα Γεροβασιλείου δημιουργήθηκε το 1981 στην Επανομή Θεσσαλονίκης από τον οινολόγο Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Στον ιδιόκτητο αμπελώνα που ευνοείται από τις ιδανικές για αμπελοκαλλιέργεια συνθήκες, καλλιεργούνται εγχώριες και ξένες ποικιλίες που δίνουν τα εξαιρετικά κρασιά του Κτήματος. Το σύγχρονο οινοποιείο περιβάλλεται από τον αμπελώνα και αποτελείται από τρία κτίρια όπου στεγάζεται όλος ο απαραίτητος, σύγχρονος εξοπλισμός για την παραγωγή των κρασιών, καθώς και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, που φιλοξενεί τη διάσημη συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων.
ΚΤΗΜΑ ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ
Το Κτήμα Γκλίναβος δημιουργήθηκε το 1978 σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ζίτσας, σε ένα πανέμορφο σημείο μέσα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Ζίτσα. Ο εμπνευστής του, ο οινολόγος Λευτέρης Γκλίναβος, προερχόμενος από μια παλιά Γιαννιώτικη οικογένεια εμπόρων και επιχειρηματιών, κατασκεύασε το πρώτο οινοποιείο το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε μέσα από επεκτάσεις και ανακαινίσεις και έφτασε στη σημερινή του μορφή. Στους αμπελώνες συνολικής έκτασης 200 στεμμάτων περίπου καλλιεργούνται πολλές τοπικές και ξένες ποικιλίες.
ΚΤΗΜΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το Κτήμα Δημόπουλος ιδρύθηκε το 2015 στο Ξινό Νερό Φλώρινας, από τον Παναγιώτη Δημόπουλο, συνεχίζοντας δυο γενιών παράδοση στην παραγωγή οίνου. Περιβάλλεται από 440 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων με μέσο υψόμετρο τα 645 μέτρα. Στο μέσο του αμπελώνα δεσπόζει το διώροφο πετρόκτιστο κτίριο του Κτήματος, χτισμένο στις παρυφές του λόφου Κοντή Καρυδιά. Στόχος του κτήματος είναι δημιουργήσει κρασιά με έμφαση στο μικροκλίμα «terroir» του Αμυνταίου, κρασιά που θα αγαπηθούν για την εξαιρετική ποιότητα και τη μοναδικότητά τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
ΚΤΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ
Το Κτήμα Διαμαντάκος είναι ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που βρίσκεται εντός της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα. Με ευθύνη προς την πλούσια αμπελουργική κληρονομιά της περιοχής και με στόχο την ανάδειξη της, καλλιεργούμε στους ιδιόκτητους αμπελώνες μας, έκτασης 32 στρεμμάτων, τις δύο γηγενείς ποικιλίες της περιοχής την ερυθρή Ξινόμαυρο και τη λευκή Πρεκνάδι. Tο 2000 ο Ευάγγελος Διαμαντάκος αμπελουργός-οινοποιός 2ης γενιάς εμφιαλώνει το πρώτο κρασί του κτήματος. Με ετήσια παραγωγή που δεν ξεπερνά τις 20.000 φιάλες και δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, στο Κτήμα Διαμαντάκος δημιουργούμε και μοιραζόμαστε υπέροχα κρασιά που αποτυπώνουν το μοναδικό terroir της Νάουσας.
ΚΤΗΜΑ ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ
Το Κτήμα Δύο Φίλοι είναι ο καρπός της πολυετούς φιλίας του οινοποιού Γιάννη Μπουτάρη με τους Γεωργία και Γιάννη Πολύζο. Στόχος τους ήταν η ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας, από τον οποίο παράγεται παραδοσιακά λιαστό γλυκό κρασί. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στους λόφους γύρω από την πόλη, ενώ το οινοποιείο - αρχιτεκτονικής που παραπέμπει σε Σιατιστινό αρχοντικό - βρίσκεται μέσα στην πόλη και είναι επισκέψιμο για το κοινό.
ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Το Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο γιατρός Δημήτρης Κατσαρός όταν, βλέποντας τον παραδοσιακό αμπελότοπο της Κρανιάς να εγκαταλείπεται συνεχώς, αποφάσισε να τον αναβιώσει. Το 1978 φύτεψε έναν καινούργιο αμπελώνα, σε μια ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια περιοχή, που χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Σήμερα, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες με τα πιστοποιημένα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας βρίσκονται υπό την επιστασία του οινολόγου Ευριπίδη Κατσαρού.
ΚΤΗΜΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ
Το 2000 ο καθηγητής αμπελουργίας Σ. Κουνδουράς ξεκινά τη μελέτη των οικοσυστημάτων στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής με σκοπό την εγκατάσταση αμπελώνα για το Κτήμα Παπαγιάννη. Στόχος ήταν η παραγωγή “terroir”οίνων υψηλής ποιότητας που θα αντικατόπτριζαν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους. Από τη δημιουργία του Κτήματος και μέχρι σήμερα στους αμπελώνες με τις επιλεγμένες ρίζες και ποικιλίες αμπελιού εφαρμόζονται οι κανόνες της βιολογικής καλλιέργειας ενώ το οινοποιείο περιλαμβάνει άρτιους τεχνολογικά χώρους παραγωγής.
ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
Η οινοποιία Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη, ως συνέχεια της μακράς οικογενειακής παράδοσης που έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εταιρεία διαθέτει αμπελώνες και οινοποιείο στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας και στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, ενώ εστιάζει στην παραγωγή ιδιαίτερων κρασιών που συνδυάζουν αυθεντικότητα και χαρακτήρα. Σήμερα στις εκτάσεις της εταιρείας καλλιεργούνται τοπικές αλλά και ξένες ποικιλίες ενώ τα ηνία έχει αναλάβει η επόμενη γενιά, ο γιος του Γιάννη Μπουτάρη, Στέλιος.
ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη αποτελεί το επιστέγασμα της οινικής διαδρομής του ιδρυτή του Κώστα Λαζαρίδη που ξεκίνησε το 1979 με τη φύτευση του πρώτου γραμμικού αμπελώνα στην ευρύτερη περιοχή (85 στρέμματα Sauvignon blanc και Ασύρτικο), γεγονός που του χάρισε τον τίτλο του «πατριάρχη» των Δραμινών κρασιών. Σήμερα, οι αμπελώνες του κτήματος καλύπτουν συνολική έκταση 2.800 στρεμμάτων, απλώνονται σε τέσσερις περιοχές του Ν. Δράμας, και εκμεταλλεύονται στο μέγιστο δυνατό το δυναμικό terroir της περιοχής. Εφαρμόζοντας τα πρότυπα ολοκληρωμένης διαχείρισης (Agro 2.1/2.2), εξασφαλίζουμε εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια, πάντα με την φιλοσοφία πως ‘τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αμπέλι’.
ΚΤΗΜΑ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ
Το Κτήμα Λειβαδιώτη βρίσκεται στη Μαραθούσα Χαλκιδικής και δραστηριοποιείται κατά παράδοση με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών. Η οικογένεια Λειβαδιώτη από πολύ παλιά γνώριζε ότι στην περιοχή από την αρχαιότητα υπήρχαν αμπέλια, που παρήγαγαν κρασιά υψηλής ποιότητας. Έτσι από το 1978 αποφάσισαν να ασχοληθούν και να ξαναφέρουν στο φως την αίγλη και τη φήμη της περιοχής στο κρασί. Η ιδέα για την κατασκευή του οινοποιείου υπήρχε πάντα. 30 χρόνια τώρα οινοποιούσαμε παραδοσιακά τα σταφύλια του κτήματος. Η κατασκευή του σύγχρονου, επισκέψιμου οινοποιείου ολοκληρώθηκε το 2008. Στους αμπελώνες του Κτήματος που εκτείνονται στα 120 στρέμματα, φιλοξενούνται οι ελληνικές και διεθνείς…
ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ
Η επιχείρηση Μπαμπατζίμ ιδρύθηκε το 1876 στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1932 λειτουργεί στην Ελλάδα και από το 1940 έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το 1974 ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος φύτεψε τον πρώτο ιδιόκτητο αμπελώνα στην Όσσα και δημιούργησε εκεί το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου. Σήμερα καλλιεργεί σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας ξένες και εγχώριες ποικιλίες. Το οινοποιείο του Κτήματος βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα και διαθέτει πλήρη γραμμή παραγωγής, αποσταγματοποιείο, χώρους παλαίωσης κρασιών, χώρους υποδοχής επισκεπτών και ένα πανέμορφο εστιατόριο.
ΚΤΗΜΑ ΠΑΥΛΙΔΗ
Το Κτήμα Παυλίδη δημιουργήθηκε από τον Χριστόφορο Παυλίδη ο οποίος εκτιμώντας το καλό κρασί και θέλοντας να γνωρίσει τα μυστικά της αμπέλου φύτεψε σ’ αυτή την ημιορεινή περιοχή τα πρώτα αμπέλια του. Στο ιδανικό για την αμπελοκαλλιέργεια οικοσύστημα της περιοχής καλλιεργούνται γηγενείς και ξένες ποικιλίες που δίνουν τους οίνους υψηλής ποιότητας του Κτήματος. Το οινοποιείο είναι ένα μοντέρνο και επιβλητικό κτίσμα που παραπέμπει ευθέως σε οινοποιεία του Νέου Κόσμου.
ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
Το Κτήμα Πόρτο Καρράς βρίσκεται στη χερσόνησο Σιθωνία της Χαλκιδικής. Σε μια προνομιούχα έκταση είναι απλωμένος αμφιθεατρικά ο μεγαλύτερος ελληνικός βιολογικός αμπελώνας και ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. Η σκέψη για την αναβίωση των φημισμένων κρασιών της Σιθωνίας γεννήθηκε γύρω στα 1960 και δημιούργησε μια αληθινή επανάσταση στην οινοποιητική εικόνα της χώρας μας. Από το 2002 πραγματοποιείται η συστηματική αναδιάρθρωσή του. Σήμερα ο αμπελώνας «Πλαγιές του Μελίτωνα» αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας στον οποίο καλλιεργούνται 27 συνολικά ποικιλίες.
ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Στους πρόποδες του όρους Βιτσίου, στη νότια πλαγιά απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς και σε υψόμετρο 680 μ. βρίσκεται ο πρότυπος αμπελώνας της οικογένειας Στεργίου, που αποτελεί υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας. Η θέση των αμπελιών αλλά και το κλίμα της περιοχής ευνοούν την παραγωγή κρασιών με τυπικότητα και χαρακτήρα, χαρακτηριστικά που το Κτήμα Στεργίου έχει ως στόχο για όλα του τα προϊόντα. Το σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα και είναι επισκέψιμο.
ΚΤΗΜΑ ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ
Το Κτήμα Τέχνη Οίνου δημιουργήθηκε στο Μικροχώρι Δράμας από τους μηχανικούς Γιάννη Παπαδόπουλο και Γιάννη Καλαϊτζίδη. Η σημερινή έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων ανέρχεται σε 230 στρέμματα. Η οινοποίηση των σταφυλιών πραγματοποιείται στο παραδοσιακής αισθητικής αλλά υπερσύγχρονου εξοπλισμού και λειτουργικής υποδομής κτίριο που στεγάζει τη μονάδα παραγωγής, την εντυπωσιακή υπόγεια κάβα παλαίωσης και την κομψή αίθουσα οινογευστικής. Το οινοποιείο με τους χώρους υποδοχής και πώλησης που διαθέτει είναι ανοικτό στις επισκέψεις των οινοφίλων.
ΚΤΗΜΑ ΦΛΟΡΙΑΝ
Το Domaine Florian είναι ένα οικογενειακό μπουτίκ οινοποιείο με μακρά παράδοση στην αμπελουργία και την οινοποίηση, αφιερωμένο στην υψηλής ποιότητας, αυθεντική και οικολογικά βιώσιμη παραγωγή κρασιού. Τα αμπέλια μας επωφελούνται από το μοναδικό μικροκλίμα της χερσονήσου της Επανομής. Το οινοποιείο δίνει βάρος στις παραδοσιακές διαδικασίες οινοποίησης σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού. Το οινοποιείο παράγει αυθεντικά κρασιά με τον δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα, που διαθέτουν όλα δυνατά σημεία της χρονιάς τους και αναδεικνύουν την ποικιλία της αμπέλου.
ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ
Το Κτήμα Φουντή ιδρύθηκε το 1992 από τον Νικόλαο Φουντή και είναι σήμερα μια σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση που κύριο στόχο της έχει την παραγωγή οίνων ποιότητας με μοντέρνα τεχνογνωσία. Το μικρό σύγχρονο οινοποιείο βρίσκεται στο μαγευτικό περιβάλλον της Νέας Στράντζας ενώ οι αμπελώνες του Κτήματος στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Το Κτήμα Φουντή είναι ανοικτό σε κάθε οινόφιλο που θέλει να γνωρίσει από κοντά το γοητευτικό κόσμο του Ξινόμαυρου.
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ
Οι αμπελώνες του Κτήματος Χατζηβαρύτη βρίσκονται στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα, έναν από τους ομορφότερους αμπελότοπους της Ελλάδας. O Ευάγγελος Χατζηβαρύτης και η σύζυγός του Όλγα Ιακωβίδου φύτεψαν τον πρώτο ιδιόκτητο αμπελώνα το 1994 και καλλιεργούν σύμφωνα με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας και με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον κυρίως ελληνικές αλλά και ξένες ποικιλίες. Το μοντέρνο οινοποιείο περιβάλλεται από τους αμπελώνες και είναι επισκέψιμο για το οινόφιλο κοινό.
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ-ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
Στον ευλογημένο τόπο του Αγίου Όρους τα αμπέλια ευδοκιμούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως καλλιέργειες των μοναστηριών. Το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας είναι ο Μυλοπόταμος. Το 1992 ο Μοναχός Επιφάνιος άρχισε την προσπάθεια αναστύλωσης και αναβίωσης του Μυλοποτάμου, φυτεύοντας τα πρώτα κλήματα σε έναν αμπελώνα δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα στον βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνα καλλιεργούνται τοπικές και ξένες ποικιλίες. Το οινοποιείο είναι χτισμένο σύμφωνα με την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής.
ΟENOPS WINES
Η ΟΙΝΩΨ (OENOPSWINES) είναι η πιο πρόσφατη οινοποιητική εταιρεία της περιοχής της Δράμας. Ιδρύθηκε το 2015 από το Νίκο Καρατζά, με σκοπό την παραγωγή οίνων ποιότηταςαπό ελληνικές ποικιλίες με μικρή ποσότητα και ελάχιστη παρέμβαση, έπειτα από αναζήτηση ποιοτικών αμπελοτεμεχίων και φιλόδοξων αμπελουργών στην περιοχή της Δράμας και της Μακεδονίας γενικότερα. Μέσα σε δύο χρόνια παρουσίας στην αγορά, τα κρασιά μας εξάγονται σε διαφορετικές χώρες όπως για παράδειγμα Η.Π.Α, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο & Κύπρο.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΟΙΝΟΣ Α.Ε
Η ιστορία αρχίζει το 1954, όταν δημιουργήθηκε στη Ζίτσα Ηπείρου ο πρώτος οινοποιητικός συνεταιρισμός με πρωτοβουλία των αμπελουργών. Τα φημισμένα από τον 17ο αιώνα κρασιά της Ηπείρου είναι μοναδικά λόγω των εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών. Παράγονται με ιδιαίτερη φροντίδα από την εκλεκτή ποικιλία Ντεμπίνα, κυρίαρχο σταφύλι της ζώνης της Ζίτσας. Σήμερα, καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες, γηγενείς και ξένες, ενώ στην εταιρεία εντάχθηκαν και αμπελουργοί της περιοχής που εφαρμόζουν τη βιολογική γεωργία.
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΝΤΟΥ
Το Οινοποιείο Πάντου βρίσκεται στην Υδρούσα Φλώρινας, στο βόρειο άκρο της Ελλάδας. Iδρύθηκε το 1997 από την Οικογένεια Πάντου, που ασχολείται με την καλλιέργεια αμπέλου από το 1986. Η παράδοση εξελίσσεται και από το 2009 έχει αναλάβει η επόμενη γενιά της οικογένειας με αμπελουργό-οινοποιό τον Νίκο Πάντου. Πραγματοποιήθηκαν αναδιαρθώσεις του αμπελώνα, έγιναν νέες φυτεύσεις με ποικιλίες να προσαρμόζονται στο κλίμα της περιοχής, δίνοντας στα κρασιά ταυτότητα του τόπου παραγωγής. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες 5.2 εκταρίων είναι χωρισμένοι σε 6 αμπελοτόπια, με το καθένα να έχει το αντίστοιχο υποκείμενο, κλώνο και ποικιλία που του ταιριάζει. Στο oινοποιείο παράγονται κρασιά αποκλειστικά από τους…
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΑΡΑΛΑ
Το οινοποιείο Ταραλά ιδρύθηκε το 2006 αξιοποιώντας και συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση γύρω από το αμπέλι και το κρασί. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες βρίσκονται στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, όπου οι συνθήκες της περιοχής είναι ιδανικές για την παραγωγή ερυθρών οίνων υψηλής ποιότητας. Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με βιολογικό τρόπο ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι κυρίως γηγενείς αλλά και κάποιες ξένες. Το καλαίσθητο οινοποιείο είναι επισκέψιμο και προσφέρεται για γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος.
Οινοποιια Μπουταρη
Με αφετηρία τη Νάουσα, ο Ιωάννης Μπουτάρης ανοίγει το 1879 μια πρωτοποριακή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού κρασιού. Με προσήλωση στην ποιότητα, το σεβασμό στην παράδοση και την ανάδειξη του εμφιαλωμένου και επώνυμου κρασιού, δημιουργεί τη «Νάουσα Μπουτάρη», το πρώτο εμφιαλωμένο κόκκινο κρασί που ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και αγαπήθηκε αμέσως από την ελίτ της εποχής. Σήμερα, η οικογένεια Μπουτάρη συνεχίζει την παράδοση ενώ η εταιρεία βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες οινοποιητικές εταιρείες της χώρας.
ΤSANTALI
Η οικογένεια Τσάνταλη καλλιεργεί αμπέλια, οινοποιεί σταφύλια και αποστάζει τσίπουρο από το 1890. Ο Ευάγγελος Τσάνταλης δημιούργησε το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο το 1938 ενώ σήμερα η εταιρεία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες οινοποιίες της Ελλάδας. Η τρίτη γενιά Τσάνταλη καλλιεργεί τα ιδιόκτητα αμπέλια της στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, στην Μαρώνεια της Θράκης, στη Νάουσα και τα συμβεβλημένα στο Μετόχι Χρωμίτσα του Αγίου Όρους και στο Λιτόχωρο Ολύμπου και συνεργάζεται, συμβουλεύει και επιβλέπει 300 αμπελουργούς σε περιοχές της Β.Ελλάδας.