Α.Α.Ο.Σ. ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ

O Αγροτικός Αμπελουργικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Vaeni Νάουσα ιδρύθηκε το 1983 από αμπελουργούς-παραγωγούς της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση της παραγωγής τους. Σήμερα ο Α.Α.Ο.Σ. Vaeni Νάουσα αριθμεί 200 μέλη που καλλιεργούν κυρίως Ξινόμαυρο, το κυρίαρχο σταφύλι της Ζώνης ΠΟΠ Νάουσα, αλλά και κάποιες ακόμη ξένες και ελληνικές ποικιλίες. Ο συνεταιρισμός διαθέτει επίσης έναν πειραματικό ιδιόκτητο αμπελώνα καθώς και ένα ιδιόκτητο, πλήρως εξοπλισμένο οινοποιείο.

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΜΚΟΥΤΗ

Ο αμπελώνας Καμκούτη με το πετρόκτιστο επισκέψιμο οινοποιείο, βρίσκεται στην περιοχή Κουρίτες του Βελβεντού. Αποτελεί το νεότερο μέλος της ένωση οινοπαραγωγών Οίνοι Βορείου Ελλάδος.

ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

Η ιστορία της «Κατώγι Αβέρωφ» ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ε. Αβέρωφ φυτεύει τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα, στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου, και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί με το όνομα «Κατώγι Αβέρωφ». Σήμερα, το παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οινοποιείο διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό κι μαζί με το ξενοδοχείο που η εταιρεία δημιούργησε, προσφέρουν στους λάτρεις του κρασιού μια μοναδική οινική εμπειρία.